Woningmarktupdate juni

Woningmarktupdate juni

Woningmarktupdate juni

Door: Alders | 17 juni 2020 | Reacties (0)
Tags: Kopen, Nieuws

Ook deze maand zijn er verschillende ontwikkelingen geweest op de woningmarkt, mede door de coronacrisis. Alders Makelaars houdt deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten en deelt de belangrijkste ontwikkelingen op de huizenmarkt met u. Deze maand hebben onder andere het gedaalde consumentenvertrouwen en de stijgende werkloosheid een grote invloed op de woningmarkt. Hieronder vertellen we u alles over deze ontwikkelingen

Minder werkgelegenheid en vertrouwen
Nu de coronacrisis al een aantal maanden aanhoudt, merken we inmiddels een daling in de werkgelegenheid en het vertrouwen in de economie. Hierdoor zijn kopers en verkopers afwachtender om de woning te (ver)kopen. Aan de andere kant zijn er veel verkopers die nu graag hun woning willen verkopen, vanwege de lage rente en de huidige verkoopprijzen. Al met al zijn de verwachtingen dat er door de coronacrisis meer evenwicht ontstaat tussen vraag en aanbod op de woningmarkt. Echter zal er door de zeer lage rente de komende jaren nog een groot tekort blijven aan koopwoningen.

Voorspellingen over de huizenprijzen
Inmiddels zijn er ook steeds meer partijen die voorspellingen doen over de ontwikkelingen van de huizenprijzen. Zo voorspelt de De Nederlandsche Bank dat in 2021 de huizenprijzen met 2,1% zullen dalen. Wanneer de prijzen te hoog worden, zal de vraag naar woningen wat afnemen en de prijzen weer dalen. Veel partijen zijn van mening dat deze coronacrisis dan ook zal bijdragen aan een verminderde vraag naar koopwoningen.  Maar vooralsnog blijven de prijzen stijgen als gevolg van de krapte op de woningmarkt. De huizenprijzen in de provincie Groningen zijn zelfs hete hoogste sinds 18 jaar. En met 9,3% liet de gemeente Groningen de sterkste stijging van het land zien volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit komt omdat in steden als Amsterdam de huizenprijzen tot vorig jaar sterk gestegen zijn, maar Groningen liep wat achter. Die maakt nu een inhaalslag.

Steunmaatregelenvoor de huizenmarkt
Om de huizenmarkt te beschermen tijdens deze crisis, zijn er vanuit de overheid verschillende steunmaatregelen opgezet. Allereerst is er nu de betaalpauze voor hypotheken. Hierdoor wordt voorkomen dat huiseigenaren op straat komen te staan, omdat hun maandelijkse hypotheeklasten niet meer betaald kunnen worden door de gevolgen van de coronacrisis. In deze betaalpauze hoeft een huiseigenaar geen of minder rente en aflossing te betalen. Aan deze regeling werkt de Belastingdienst ook mee. Want door deze pauze wordt een achterstand opgebouwd die normaliter uiterlijk in 2021 terugbetaald zou moeten zijn. Dit is nu niet het geval, men mag de rente blijven aftrekken en kan de achterstand later inlopen. Ook bij de NHG zijn maatregelen genomen. Wanneer men een hypotheek met NHG afsluit, kan er een betalingsachterstand van maximaal 9% worden opgebouwd tijdens deze coronacrisis. Dit valt onder de woonlastenfaciliteit, een bestaande regeling die door deze coronacrisis tijdelijk verruimd is.

Aantal jonge huizenkopers stijgt met 40% tijdens de coronacrisis
De Hypotheker heeft onderzocht dat het aantal jonge huizenkopers in de leeftijdscategorie tot 35 in de maanden maart tot en met mei met 40% is gestegen in vergelijking met vorig jaar. Door het groeiende aanbod willen veel starters kun kans grijpen, zeker omdat de economische en financiële gevolgen van de crisis nu voor iedereen onzeker zijn. Veel jonge kopers krijgen hiervoor financiële steun van hun ouders of hebben zelf een spaarpot. Tegenwoordig moet een woningkoper namelijk 5% van de koopsom aan eigen middelen inbrengen voor de kosten koper. Opvallend is ook dat het aantal startersleningen in de afgelopen drie maanden gestegen is. Er zijn hogere koopprijsgrenzen toegevoegd vanwege de stijgende prijzen. Ook overwegen meer gemeenten de starterslening opnieuw beschikbaar te stellen, waardoor meer starters net een extra steuntje in de rug kunnen krijgen bij het kopen van hun eerste woning.

Banken zijn een stuk strenger geworden
Door de economische onzekerheid wordt het lastiger voor mensen die een huis willen kopen. Hypotheekverstrekkers zijn tijdens deze crisis ook een stuk strenger geworden en kopers moeten meer spaargeld meebrengen. Begin dit jaar lag de hypotheekrente nog op een historisch laag niveau, maar de afgelopen weken is te zien dat de rente weer oploopt. Sinds de coronacrisis zijn er banken die een hogere buffer eisen in het geval van dubbele woonlasten. Banken houden rekening met het feit dat een oude woning niet snel verkocht wordt en dat men nog een tijd met twee hypotheken zit.

De meeste banken stellen echter wel extra vragen over het inkomen in deze crisistijd. Er zijn namelijk meer mensen van wie het inkomen onzeker is geworden door deze crisis. Maar omdat de hypotheekrente in kleine stapjes stijgt willen veel mensen wel snel een hypotheek af- of oversluiten. Hypotheekverstrekkers zijn daardoor overvallen door de drukte, daarnaast hebben ze dus extra vragen om zeker te weten dat het inkomen stabiel genoeg is in deze lastige tijden waardoor het proces nog langer duurt.

Alders Makelaars helpt u graag bij het (ver)kopen van uw woning tijdens deze coronacrisis. Onze makelaars staan voor u klaar en denken graag met u mee.

Reacties zijn gesloten.