Woningmarkt update november

Woningmarkt update november

Woningmarkt update november

Door: Alders | 27 november 2020 | Reacties (0)
Tags: Kopen, Verhuizen, Wonen

Het einde van het jaar nadert en de ontwikkelingen rondom de vaccinatie tegen het coronavirus zijn nu al behoorlijk ver. Tijd om de balans op te maken over hoe de woningmarkt zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld, mede door het coronavirus. Graag delen we de belangrijkste ontwikkelingen weer met u.

Jonge huizenkopers stellen massaal de overdracht van hun woning uit.
Dit gebeurt, omdat vanaf 2021 starters op de woningmarkt géén overdrachtsbelasting meer betalen en dat scheelt snel duizenden euro’s. Beleggers willen daarin tegen zo snel mogelijk de overdracht laten plaatsvinden, want zij betalen in 2021 8% overdrachtsbelasting. Echter is een belegger vaak nog bezig met de financiering. In dat geval biedt de Groninger Akte mogelijk uitkomst. Dat houdt in dat de overdracht al plaats vindt, maar de betaling later volgt. Het verschil in percentage overdrachtsbelasting is bij beleggers dus 8% en woningkopers 0 of 2%. Hierdoor blijft een beleggers met een groot verschil zitten, wat deze markt iets kan afzwakken. Hierdoor worden de kansen voor starters op de woningmarkt weer verhoogd.

Aantal bezichtigingen blijft hoog.
Ondanks de coronacrisis worden er nog steeds veel woningen bezichtigd. Het afgelopen kwartaal waren dit er zelfs 2.500 meer dan voor de zomer. Echter blijven de prijzen hoog en zal het overbieden ook niet verdwijnen. De markt blijft namelijk krap en de prijzen stijgen. In het derde kwartaal van 2020 is 66% van de woningen boven de vraagprijs verkocht volgens Makelaarsland. Open huizendagen worden vervangen door de ‘blokjes bezichtiging’. Waar in het begin van de crisis nog regelmatig bezichtigingen werden afgezegd blijven de bezichtigingen nu weer binnenstromen. De online varianten blijken achteraf toch minder populair, omdat men de woning wil voelen en proeven. Inmiddels zijn alle makelaars standaard uitgerust met mondkapjes en desinfectiemiddelen en worden er andere maatregelen voor de bezichtigingen genomen. Zo kunnen de bezichtigen veilig plaats blijven vinden tijdens de coronacrisis.

Omkeerpunt is in zicht.
Volgens de banken is de voorspelling dat er een omslagpunt gaat komen en de huizenprijzen gaan dalen. De hogere werkloosheid zorgt er namelijk voor dat het kopen van een huis voor minder mensen mogelijk wordt. Daarnaast maakt de economische recessie kopers terughoudender. Hierdoor kan het zijn dat veel mensen hun verhuiswens moeten uitstellen. Wanneer dit omkeerpunt gaat komen is lastig te zeggen, maar als wij kijken naar het aantal woningen die in de verkoop komen en verkocht worden, lijkt hier nog geen sprake van te zijn op korte termijn.

Verandering in de regionale verdeling.
Inmiddels stijgen de prijzen in Amsterdam niet meer het hardst. De provincies Flevoland en Noord-Brabant halen de stad in. Dit komt mede doordat woningzoekenden door de coronacrisis meer waarde aan extra leefruimte en een buitenruimte hechten. Ook goede werkplekken staan hoog op het lijstje. Doordat men nu niet op vakantie is geweest deze zomer hebben we meer tijd gehad om te verhuizen of om over een verhuizing na te denken.

Inmiddels worden de voorspellingen voor de woningmarkt voor 2021 al gedaan en houden we jullie hier de komende maanden uiteraard ook van op de hoogte. Voor vragen over verhuizen in coronatijd kunt u contact met ons opnemen.

Reacties zijn gesloten.