Woningmarkt update februari

Woningmarkt update februari
Het aantal doorstromers op de woningmarkt groeit sterk wat gevolgen heeft voor andere groepen op en de woningmarkt. Maar daarnaast daalt ook het aantal geschikte koopwoningen, in de stad Groningen ligt dat inmiddels lager dan het landelijk gemiddelde. Alders Makelaars vertelt u graag meer over deze ontwikkelingen.
Doorstromers domineren de woningmarkt
In het begin van 2020 winnen de
doorstromers het van starters op de huizenmarkt. Doordat ze een overwaarde
vanuit het oude huis hebben, hebben ze een lagere hypotheeksom en lage lasten
vanwege de aflossingsvrije hypotheek en de huidige lage rente. De overwaarde
die ontstaat door de verkoop van de oude woning, wordt ingezet voor het
overbieden op een nieuwe woning. Aangezien op deze oververhitte woningmarkt
overbieden eerder de regel dan de uitzondering is, wordt het voor doorstromers
makkelijker om een woning te kopen dan voor starters. Het Kadaster ziet dan ook
een afname ziet van de groep jonge kopers, onder andere door de striktere
regels rondom het verkrijgen van de hypotheek. Ook worden woningen steeds vaker
samen met een partner gekocht, mede vanwege de toename van het aantal flexibele
contracten.
Aantal geschikte koopwoningen daalt
Uit onderzoek van belegginsspecialist Capital Value en onderzoeksbureau ABF Research is gebleken dat het woningtekort in Groningen is opgelopen naar 9.800 woningen. Hiermee is het gebrek aan passende woonruimte hoger dan het landelijk gemiddelde. Een mogelijke oorzaak hiervan is het feit dat veel beleggers en particulieren huizen opkopen om vervolgens te verhuren. Hierdoor ontstaat er meer druk op de huizenmarkt waardoor de prijzen stijgen. Volgens de Nederlandsche Bank valt inmiddels één op de vijf verkochte huizen in handen van beleggers.
Veel mensen kopen daarnaast een nieuw huis, maar houden de oorspronkelijke woning aan voor verhuur. Dat levert voor verhuurders meer rendement op dan de lage spaarrente en biedt meer zekerheid dan aandelenhandel. Maar hierdoor hebben de woningzoekers op de woningmarkt minder kans. Waar men vijf jaar gelegen nog kon kiezen uit gemiddeld 13 geschikte woningen en hooguit met twee concurrenten moest afrekenen zijn er in 2020 maximaal drie geschikte woningen, volgens het Algemeen Dagblad. Daarnaast is de kans dat een bod nu geaccepteerd wordt slechts tien procent. Deze grote concurrentiestrijd speelt zich in 2020 af binnen de slechts anderhalve maand dat een woning gemiddeld te koop staat. Dit is heel wat maanden minder ten opzichte van de 18 maanden in 2015. Het aantal geschikte woningen zal mede dankzij het stikstofprobleem ook in 2020 laag kunnen blijven. Mede door deze stikstofproblematiek worden er minder vergunningen gegeven om woningen te bouwen. Om het woningtekort te lijf te gaan heeft het kabinet in de Miljoenennota een bouwfonds van één miljard euro beschikbaar gesteld. De doelstelling is om 75.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen. Met dit bouwfonds zou dit in 2020 te realiseren moeten zijn.
Graag houden we u dit jaar op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt. Heeft u een specifiek punt waar u meer over wilt weten? Deel hem dan met ons en wij vertellen u hier graag meer over.