Wie betaalt de makelaar? De verkoper of de koper?
Wie betaalt de makelaar? De verkoper of de koper?
Wanneer je een huis (ver)koopt zijn er verschillende kosten die betaald moeten worden, maar wie betaalt eigenlijk wat? Onze makelaar Joran legt je graag alles hierover uit.
Wat zijn de kosten voor de verkopende partij?
We beginnen met het op een rijtje zetten van de kosten voor de verkopende partij. Wanneer een woning in de verkoop komt, wordt deze door de makelaar aangemeld, gepromoot en door middel van bezichtigingen verkocht. Hiervoor hanteren makelaars bepaalde tarieven. Daarnaast betaalt de verkopende partij bij de verkoop een bepaalde courtage aan de makelaar, ook wel makelaarscourtage genoemd. Dit bedrag wordt na de verkoop aan de makelaar betaald voor het verlenen van zijn diensten rondom de verkoop.
Tip: Meer lezen over de voordelen van een makelaar bij het (ver)koopproces? Wij schreven er een blog over.
Dit makelaarscourtage kan een bepaald percentage van de koopsom zijn, maar ook een vooraf bepaald vast bedrag, een maandelijks bedrag of een combinatie hiervan. Maak hierover aan het begin van het traject duidelijke afspraken. Een courtage is een zogenoemde no cure no pay – beloning. Dit betekent dat wanneer de woning niet verkocht wordt de makelaar ook niks ontvangt. Echter, de opstartkosten staan hier los van. Een makelaar vraagt vaak een bepaald bedrag om de verkoop ‘op te kunnen starten’. Hieronder valt onder andere het marktonderzoek dat de makelaar doet.
Welke kosten zijn voor de rekening van de koper van de woning?
Voor de kopende partij treedt een makelaar op als aankoopmakelaar. De makelaar gaat dan mee om een woning te bezichtigen en voorziet de koper van adviezen. De makelaar zal ook de onderhandelingen met de verkopende partij leiden. Voor deze diensten betaalt de aankopende partij ook een makelaarscourtage aan de makelaar. Deze courtage is vaak een vaste prijs .
Vaak worden woningen verkocht met het voorbehoud kosten koper. De kosten koper zijn de kosten die, zoals de naam al zegt, voor rekening van de koper komen. Deze kosten zijn bepaald door de overheid. Onder deze kosten vallen de overdrachtsbelasting, de advieskosten, de afsluitkosten van een hypotheek en alle kosten voor de notaris. Let wel op, als woningkoper kun je nog maar 100% van de woningwaarde financieren. Dit betekent dat je kosten zoals kosten koper, makelaarskosten en verbouwingskosten niet mee kunt financieren.
Andere kosten die een rol kunnen spelen zijn financieringskosten. Wanneer je een hypotheekadviseur in de arm neemt komen hier kosten bij kijken. Dit zijn kosten als hypotheekadvies, verkrijgen van de hypotheek of NHG (Nationale Hypotheek Garantie) en het opstellen van de hypotheekakte. Deze kosten vallen onder de financieringskosten en zijn voor de koper. Tegenwoordig is het ook mogelijk om, indien je aan alle eisen voldoet, zelf je hypotheek aan te vragen waardoor je kosten bespaart.
Zoekt u een aankoopmakelaar en hypotheekadviseur onder één dak? Dan bent u bij Alders Makelaars aan het juiste adres. Onze NVM-makelaars treden graag voor u op als verkopend of aankopend makelaar en hebben veel kennis van de regionale markt. Daarnaast werken zij nauw samen met onze collega’s van Alders Financieel Advies om u een totaalpakket te kunnen bieden bij de aan- of verkoop van uw woning.