Welke invloed heeft het coronavirus op de woningmarkt?

Welke invloed heeft het coronavirus op de woningmarkt?

Welke invloed heeft het coronavirus op de woningmarkt?

Door: Alders | 20 maart 2020 | Reacties (0)
Tags: Kopen, Nieuws, Verhuizen

VEENDAM – Het coronavirus houdt heel Nederland in de ban. Voor veel mensen heeft dit virus veel invloed. Gelukkig ontstaan er ook mooie initiatieven om elkaar te helpen en toch verbonden met elkaar te blijven. De coronacrisis begint ook invloed te hebben op de woningmarkt in Nederland, merken wij als makelaardij. De precieze invloed is nu nog lastig te zeggen, maar inmiddels zijn er al wel een aantal veranderingen op de huizenmarkt en in het verkooptraject. Alders Makelaars deelt de belangrijkste veranderingen voor de woningmarkt met u.

Gevolgen voor kopers
Ondanks dat de echte gevolgen nog niet goed meetbaar zijn op de woningmarkt, zijn er nu al een aantal bewegingen die invloed hebben op kopers van woningen. Zo kan het zijn dat taxaties worden afgezegd, omdat deze nog niet online gedaan kunnen worden. Nadeel is wel dat een taxatie nodig is voor de hypotheek van een woning. Gelukkig is de invloed van het virus op het aantal hypotheekaanvragen nu nog niet te merken, vertellen onze adviseurs van Alders Financieel Advies. Maar door de ingrijpende maatregel om scholen te sluiten en de inkomensonzekerheid bij sommige consumenten, zal dit mogelijk wel veranderen. Gelukkig blijft de rente momenteel nog steeds laag, wat gunstig is voor de kopers. Ook merken wij dat de groep woningzoekers nog groot blijft. Ook Alders Makelaars is momenteel druk bezig met het opzetten van innovatieve mogelijkheden, waardoor de verkoop van woningen gewoon door kan blijven gaan.

Gevolgen voor verkopers
Ook voor de verkopers van woningen is dit een onzekere tijd. Gelukkig zien veel makelaardijen geen terugloop in het aantal aangevraagde bezichtigingen. Gezien de lage rentestand en woningnood is de kans ook groot dat er tijdens deze periode meer dan voldoende huizenkopers op de markt blijven. Het is natuurlijk begrijpelijk dat u misschien nog even wilt wachten met het te koop zetten van de woning, maar de voorbereidingen kunnen nu al wel worden opgestart. Zo kan het huis alvast worden opgeruimd en klaargemaakt worden voor de fotograaf en kunt u zelf alvast kijken wat erachter kan blijven of wat weg kan. Zoals het nu lijkt kunnen bezichtigingen ook gewoon doorgaan, echter wel in kleinere groepen en niet in de vorm van open huizen, maar heeft deze crisis nog geen invloed op de hoogte van de biedingen op woningen.

Gevolgen voor makelaardij
Alders Makelaars houdt de ontwikkelingen op de woningmarkt in deze tijd nauwlettend in de gaten. Vanuit de NVM is gecommuniceerd dat wij als leden zoveel mogelijk de veiligheid in acht moeten nemen. Dat doen wij ook bij een bezichtiging, akte tekenen of fotoafspraak. Er wordt nog niet aangeraden om bezichtigingen af te zeggen, maar wij kijken per keer wel of het mogelijk is en treffen waar nodig extra maatregelen, om het verspreiden van het virus tegen te gaan. Mede omdat de NVM het aan de kantoren zelf over laat, zijn een aantal makelaars wel open en aanwezig op kantoor en zijn er ook makelaardijen waarbij men vanuit huis werkt. Alders Makelaars is nog gewoon geopend en bereikbaar, zowel op de kantoren als telefonisch of via onze chat. Helaas hebben wij wel de maatregel moeten nemen om onze Weekend Open Huizen af te lassen, hetzelfde geldt voor de Open Huizen Dag van 28 maart.

Zoals het nu lijkt zijn de gevolgen voor de woningmarkt dus nog te overzien. Mede doordat de economie nu nog goed is en het woningaanbod schaars blijft. Onze makelaars en adviseurs staan ook in deze crisistijd graag voor u klaar om u te voorzien van advies. Dit kan op één van onze vier kantoren, maar bij voorkeur telefonisch.

Reacties zijn gesloten.