Wat betekent het coronavirus voor uw hypotheek?

Wat betekent het coronavirus voor uw hypotheek?

Wat betekent het coronavirus voor uw hypotheek?

Door: Alders | 26 maart 2020 | Reacties (0)
Tags: Hypotheek, Kopen, Nieuws

Het coronavirus zorgt voor veel opschudding in ons land. Bedrijven gaan dicht en ZZP’ers zitten zonder werk, maar wat betekent dit voor uw hypotheek? Is er een regeling? Welke gevolgen heeft het virus? Dit leggen wij u graag uit in deze blog.

Betaalpauze
Een aantal hypotheekverstrekkers heeft al laten weten dat hun klanten een betaalpauze kunnen aanvragen vanwege het coronavirus. Banken bieden een pauze van drie maanden aan, waarin er geen rente en aflossing hoeft worden betaald. Deze kan vanaf nu al worden aangevraagd, maar dit kan ook later, omdat de hulp wellicht niet gelijk nodig is. Na die drie maanden moet het bedrag dat niet betaald is tijdens de pauze worden afgelost. Hiervoor heeft de klant de tijd tot 31 december 2021. Deze regeling is vooral bedoeld voor ZZP’ers en kleine ondernemers die op dit moment geen of weinig inkomen hebben vanwege het coronavirus. Of een betaalpauze verstandig is in uw situatie kan u het beste bespreken met uw hypotheekadviseur. Na de betaalpauze betaalt u namelijk in termijnen de rente en aflossing alsnog.

Voor deze regeling moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. U komt in aanmerking voor een betaalpauze wanneer u:

  • Acute financiële stress ervaart door inkomensverlies als gevolg van het coronavirus.
  • Niet of onvoldoende kunt terugvallen op de maatregelen die de overheid heeft geboden.
  • Niet of onvoldoende kunt terugvallen op een financiële buffer.
  • Binnen drie maanden verwacht de hypotheeklasten niet meer te kunnen betalen.

Onze hypotheekadviseurs kijken graag samen met u naar een gepaste oplossing.

Hypotheekrente stijgt
Begin dit jaar werd er nog voorspeld dat de hypotheekrente zou dalen. Het coronavirus zorgt ervoor dat deze voorspelling niet zal uitkomen. Wereldwijd hebben centrale banken hun rentetarieven verlaagd. Dit zorgt er alleen niet voor dat deze crisis geen kredietrisico’s met zich meebrengt. Het is daarom aannemelijk dat de hypotheekrente eerder stijgt dan daalt. Inmiddels hebben ook al veel hypotheekverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek moet u er dus rekening mee houden dat de rente hoger is dan een aantal weken geleden.

Hypotheekgesprekken
De banken blijven hypotheken aanbieden. Hypotheekgesprekken gaan gewoon door, waar mogelijk fysiek en anders door te (video)bellen. De gezondheid van u en onze medewerkers staat hier natuurlijk bij voorop. Onze hypotheekadviseurs staan ook graag op een manier die bij u past klaar voor een hypotheekgesprek.

Bent u onzeker geworden door alle ontwikkelingen? En twijfelt u of dit ook iets voor u betekent? Neem dan gerust contact op met onze hypotheekadviseurs. Hij of zij kan u precies uitleggen welke gevolgen het coronavirus heeft op uw hypotheek.

Reacties zijn gesloten.