Direct naar de inhoud.
Maak een afspraak

Update April: Welke invloed heeft de Coronacrisis op de huizenmarkt in Nederland?

Het is nu twee weken geleden dat Premier Rutte de eerste grote maatregelen aankondigde om de verspreiding van het Coronavirus in Nederland af te remmen. Nederland werkt nu al zo’n vijf weken thuis, de zorgverleners maken overuren en de banken laten de hypotheekrente stijgen. Samen helpen we elkaar en houden we het vol. Maar welke invloed hebben alle maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te houden op de huizenmarkt? Alders Makelaars legt het u in deze onzekere tijd graag aan u uit.

Er worden minder woningen verkocht, maar de prijzen blijven stijgen
De afgelopen jaren hebben we allemaal kunnen zien dat de prijzen van woningen behoorlijk omhoog zijn geschoten. In de grote steden werden woningen vaak boven de vraagprijs verkocht en was er veel concurrentie onder de bieders. Dit kwam onder andere omdat de rente laag was en de woningnood hoog. Deze hoge woningnood werd op zijn beurt weer versterkt, doordat er minder nieuwbouwwoningen bij kwamen door de stikstofproblematiek. ABN Amro verwacht wel dat er door het virus een daling van het aantal verkochte huizen kan komen, maar dat de prijzen nog wel blijven stijgen dit jaar. Dit komt mede omdat we nu nog profiteren van de prijsstijging van afgelopen jaar. Echter zal dit volgend jaar voorbij zijn en zullen de huizenprijzen in 2021 weer wat gaan dalen, volgens Econoom Philip Bokeloh. Hoeveel deze daling zal zijn is afhankelijk van de termijn waarop de maatregelen worden opgeheven. Huishoudens die werkloos raken of in inkomen terugvallen vangen de hardste klappen op. Zij staan (tijdelijk) aan de kant op de huizenmarkt. Hierdoor wordt er verwacht dat er minder huizen verkocht worden. Dit zal ook effect hebben op de huizenprijzen, al blijven krapte op de huizenmarkt en de lage hypotheekrente voor een opwaartse druk zorgen.

Stijging van de hypotheekrente
Inmiddels ziet RTLZ bij veel geldverstrekkers de rente stijgen. Niet alleen kleine aanbieders, maar ook Rabobank. ABN Amro en ING. Deze rentestijging is niet los te zien van het Coronavirus. ABN Amro voer deze stijging door om hun marges te kunnen beschermen. Dit zal het eerste gevolg zijn voor de huizenmarkt. Voor doorstromers die nog niet hebben verkocht is de overbruggingshypotheek in deze tijd belangrijk. Hiermee financieren ze dat deel van de aankoop waarvoor ze de overwaarde uit het oude huis nodig hebben. Mogelijk worden hiervoor de regels wel wat aangescherpt, zegt Nu.nl. Veel hangt af van de tijd die nodig is om het Coronavirus onder controle te krijgen en wanneer de economie normaliseert. Er worden in deze periode veel hypotheekaanvragen gedaan bij hypotheekverstrekkers. Ook bij Alders Makelaars merken we dat het aantal hypotheekaanvragen stijgt.

Gemiddelde besteedbaar inkomen en het consumentenvertrouwen daalt.
Het consumentenvertrouwen is een belangrijke factor voor de huizenprijzen. Voor de Coronacrisis was dit vertrouwen heel erg hoog, daardoor kunnen we mogelijk wel tegen een stootje. Daarom wordt er ook geen extreme daling verwacht van de huizenprijzen, maar door de onzekere tijd zal men wel voorzichtiger zijn met grote uitgaven. Daardoor wordt de vraag naar woningen mogelijk kleiner en zal er voorzichtiger geboden worden.

Dat de Coronacrisis veel invloed heeft op ons allemaal is niemand ontgaan. Maar ondanks dat de overheid met miljardensteun probeert te voorkomen dat mensen werkeloos worden, hebben veel mensen een tijdelijk contract dat afloopt. Hierdoor daalt het gemiddelde besteedbaar inkomen. Wat als gevolg heeft dat kopers minder kunnen lenen om een woning te financieren. Daarnaast is er ook een stijging te zien van het aantal WW-uitkeringen, wat het kopen van een woning ook weer lastiger maakt. RTLZ verwachting dat particuliere beleggers minder interesse hebben in het verhuren van vastgoed, maar met de dalende beurskoersen ze liever in aandelen investeren. Dit een prijs dempend effect voor de woningmarkt. Momenteel bespreekt de tweede kamer de mogelijkheden om mensen te beschermen wanneer ze de huur of hypotheek niet kunnen betalen. Geldverstrekkers zullen tot tenminste 1 juli niet overgaan tot gedwongen verkopen van woningen als huiseigenaren hun hypotheeklasten niet kunnen betalen vertelt de Vereniging Eigen Huis. Dagelijks krijgen ook wij veel vragen over de gevolgen van de Coronacrisis voor de aan- of verkoop van woningen en hypotheken. Wij willen u graag helpen als u met vragen zit. Schroom dan ook niet om contact met ons op te nemen bij vragen omtrent de ver– of aankoop van woningen of hypotheken en verzekeringen.

Wat denken Nederlandse huiseigenaren?
Volgens Vereniging eigen huis denkt een groot aantal Nederlandse huiseigenaren dat het Coronavirus geen grote invloed heeft op de woningmarkt, maar ze denken wel dat de waarde van de woning en belangstelling voor de woning minder wordt.  De angst voor betalingsproblemen leeft alleen bij zzp’ers. Een grote groep huiseigenaren verwacht namelijk hun inkomen gewoon te kunnen behouden. Echter schorten veel kopers wel de verhuisplannen op, vanwege de crisis en onzekerheid. Opvallend is ook dat veel huiseigenaren verduurzamen van de woning momenteel uitstellen, om wat geld achter de hand te houden en geen mensen over de vloer te krijgen. Voordeel aan deze crisistijd is wel dat huiseigenaren bewuster naar hun uitgaven en energieverbruik kijken om waar mogelijk te besparen.

Vooral veel hypotheekaanvragen voor oversluiten

Het merendeel van de hypotheek aanvragen was voor het oversluiten van de hypotheek. Vooralsnog leidt dit niet tot grote vertragingen bij geldverstrekkers. De doorlooptijden zijn de afgelopen week iets opgelopen, mogelijk omdat veel werknemers thuiswerken en door ziekteverzuim, volgens onze financieel adviseurs. De belangrijkste reden van de groei van het aantal hypotheekaanvragen is het aantal oversluiters, dat met meer dan de helft toenam in vergelijking met een week eerder. Maar ook starters en doorstromers die een hypotheek aanvroegen voor een nieuw huis hingen in groten getale aan de lijn. Door de Coronacrisis kan het slim zijn om het oversluiten van de hypotheek naar voren te halen, vooral omdat u dan kiest voor zekerheid in onzekere tijden. Zo moet u er rekening mee houden dat bij het verlies van een baan of inkomsten, oversluiten niet mogelijk is. Ook heeft een aantal banken vanwege de Coronacrisis de acceptatiecriteria aangescherpt. Door nu de lage hypotheekrente vast te leggen weet u zeker dat uw maandlasten laag blijven. Weten of het voor jouw hypotheek mogelijk is om over te sluiten? Onze financieel adviseurs helpen je graag!

Deze ontwikkelingen op de woningmarkt zijn nog te overzien. Maar vaak is de situatie per persoon verschillend. Onze makelaars en financieel adviseurs staan ook in deze periode voor u klaar, zowel online als offline. Maak vandaag nog een afspraak om uw situatie en wensen te bespreken.