Coronaupdate mei: Welke invloed heeft de Coronacrisis op de huizenmarkt in Nederland?

Coronaupdate mei: Welke invloed heeft de Coronacrisis op de huizenmarkt in Nederland?

Coronaupdate mei: Welke invloed heeft de Coronacrisis op de huizenmarkt in Nederland?

Door: Alders | 19 mei 2020 | Reacties (0)
Tags: Kopen, Nieuws

De eerste corona versoepelingen zijn aangekondigd door de overheid en de eerste afspraken bij kappers en schoonheidsspecialisten staan alweer ingepland. Veel kinderen gaan weer (gedeeltelijk) naar school en bedrijven komen langzaam weer in het oude ritme. Kortom, veel goede ontwikkelingen, maar hoe zit het nu met de woningmarkt? Ook in deze maand heeft de woningmarkt zich ontwikkeld door de corona crisis. De belangrijkste ontwikkelingen voor kopers en verkopers van woningen zet Alders Makelaars voor u op een rijtje.

Kansen voor starters
Doordat men door de coronacrisis wat voorzichter is, ontstaat er iets minder druk op de woningmarkt. Dit biedt voor starters kansen op de woningmarkt, omdat zij voor de coronacrisis door het beperkte aanbod veel concurrentie hadden. Als starter op de woningmarkt is het nu zeer aan te raden om dan ook een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Er is nu namelijk wat ruimte op de woningmarkt, waardoor er soms ook ruimte is om te onderhandelen. Een aankoopmakelaar kent de markt en de invloeden van corona hierop als geen ander en kan u daarin op de juiste manier adviseren. Onze aankoopmakelaars staan graag voor u klaar om samen met u uw droomwoning aan te kopen, ook in deze onzekere tijd.

Prijzen blijven hoog
Door de lage rente en de grote vraag naar woningen, blijven de prijzen hoog. Echter zit er nog steeds een groot verschil tussen het noorden van Nederland en bijvoorbeeld Amsterdam. In Amsterdam komt het regelmatig voor dat een hoekwoning, gebouwd na 1945, met een oppervlakte van maximaal 200 vierkante meter, wordt verkocht voor meer dan een miljoen. Terwijl hier in het noorden van Nederland voor dat bedrag een villa wordt gekocht. De verwachtingen waren dat de coronacrisis invloed zou hebben op de vraagprijzen. Echter is dat in het gehele land niet of nauwelijks gebeurt. Opvallend is wel dat zowel in het noorden als het zuiden kopers en verkopers twijfelen of ze nu moeten toeslaan of toch nog even moeten wachten.

Eerst verkopen, dan de volgende stap
De huidige situatie brengt veel onzekerheid met zich mee voor kopers en verkopers. Als makelaardij merken we dat veel verkopers eerst een nieuwe woning willen aankopen, voordat de huidige woning wordt verkocht. Want in deze onzekere tijd wil niemand met twee hypotheken blijven zitten. Het is daarnaast wel goed om rekening te houden met het feit dat zaken als bezichtigen en financiering rondkrijgen nu wat meer tijd kan kosten. Daarnaast is er inmiddels een oplopende werkloosheid wat voor onzekerheid kan zorgen, ook bij het verkrijgen van een hypotheek. Verkopers weten nu dat ze een mooie prijs voor de woning kunnen krijgen, wat mensen blijft motiveren om de woning te verkopen. Hierdoor kunnen wij nog wekelijks nieuwe woningen aanmelden en kopers helpen in hun zoektocht naar hun droomwoning.

Aantal bezichtigingen nemen af
Als makelaardij merken we dat het aantal bezichtigingen in sommige categorieën wel wat terugloopt. Maar de mensen die op zoek zijn naar een woning en woningen bezichtigen, zijn wel serieuzer. Zeker bij de huizen rond de drie ton willen mensen juist nu hun slag slaan. In deze prijsklasse werden de afgelopen weken gemiddeld ruim 5% meer woningen verkocht dan in de weken daarvoor.

Wilt u nu uw woning verkopen? Maak dan gebruik van onze jubileum lenteactie om uw woning voordelig te verkopen en uw nieuwe droomwoning aan te kopen. Meer weten? Bekijk dan hier de actie.

Reacties zijn gesloten.