Augustus: Nog steeds stijgende huizenprijzen en meer verwachte drukte.

Augustus: Nog steeds stijgende huizenprijzen en meer verwachte drukte.

Augustus: Nog steeds stijgende huizenprijzen en meer verwachte drukte.

Door: Alders | 30 augustus 2020 | Reacties (0)
Tags: Nieuws

De meeste vakanties zijn weer voorbij en het verkoopseizoen is weer begonnen. Er zijn de afgelopen maand allerlei ontwikkelingen geweest op de woningmarkt. Onze makelaars vertellen in deze blog over de belangrijkste ontwikkelingen op de woningmarkt.

Tekort
De NVM-cijfers laten weer zien dat niets de woningmarkt kan schaden. De huizenprijzen in Nederland zijn ook in het tweede kwartaal weer gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het was dit kwartaal de eerste keer dat meer dan de helft van de woningen boven de vraagprijs werden verkocht. De coronacrisis zorgt er in de gemeente Groningen ook niet voor dat de krapte op de woningmarkt afneemt. De krapte verergert juist mogelijk doordat nieuwbouwprojecten langzamer van de grond komen. “Het is een erg overspannen markt, we hebben een tekort van ongeveer 330.000 woningen. Dat is het officiële cijfer”, zegt Peter Boelhouwer, Hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft.

Nieuwbouw
Per jaar zouden er ruim 75.000 nieuwe woningen moeten worden gebouwd, maar er wordt verwacht dat dit aantal niet wordt gehaald dit jaar. Er wordt dit jaar en volgend jaar minder nieuwbouw verwacht. We zullen pas volgend jaar last krijgen van het corona-effect, maar dit jaar hebben we deels last van de vorige economische crisis. Er is toen veel personeel ontslagen, waardoor de capaciteit van de bouwers omlaag is gegaan. Hierdoor kunnen er minder nieuwe woningen worden gebouwd. Daarnaast is er vanwege de coronacrisis geen ambtenaar meer op het gemeentehuis. Er zijn nauwelijks fysieke overleggen tussen gemeenten en ontwikkelaars. Nieuwe plannen komen daardoor mondjesmaat van de grond, terwijl we daar wel om staan te springen.

Het aantal verkochte bouwkavels en nieuwbouwwoningen lag in het tweede kwartaal 8% hoger dan vorig jaar in het tweede kwartaal. In totaal zijn er 7.200 kavels en woningen verkocht. De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning was €401.000. Dat is 9% hoger dan in 2019. De gemiddelde prijs voor 1 vierkante meter is met 8% gestegen.

Volgens de NVM krijgen in de huidige markt starters en doorstromers meer kansen, omdat er minder belangstelling is van beleggers en expats.

2050
Het lijkt nog ver weg, 2050, maar volgens ervaren architect Sjoerd Soeters moeten we echt vooruit gaan plannen. Soeters vertelt dat het duidelijk is dat het tekort aan woningen niet binnen tien à twintig jaar opgelost zal zijn. Als we serieus aan het werk willen, moeten we komen tot een complete herverdeling van de ruimte in Nederland vindt hij.

Verwachtingen
In de maanden september en oktober wordt vaak drukte verwacht op de woningmarkt. Er komen veel nieuwe woningen in de verkoop na de zomer. Bij Alders Makelaars merken wij dit ook elk jaar. In de zomer worden de verhuisplannen gemaakt en na de zomer worden deze plannen uitgevoerd.

Heeft u afgelopen zomer verhuisplannen gemaakt? Dit is het verkoopmoment! Vraag dan vandaag nog een gratis waardebepaling aan met één van onze makelaars.

Reacties zijn gesloten.