Alles wat u moet weten over belastingvrij schenken.

Alles wat u moet weten over belastingvrij schenken.

Alles wat u moet weten over belastingvrij schenken.

Door: Alders | 6 januari 2021 | Reacties (0)
Tags: Kopen

Wanneer u een schenking wilt gaat doen aan uw kinderen dan wilt u natuurlijk liever niet dat zij hier een flink bedrag aan belasting overheen moeten betalen. Daarom is het belangrijk om u te verdiepen in de regels. Soms kan het bijvoorbeeld verstandig zijn om een schenking te verdelen over verschillende jaren, of een schenking te doen met een bepaald doel zoals de aankoop van een woning of het betalen van een studie. Daarom bespreken we een aantal opties om belastingvrij te schenken aan uw (klein)kinderen.

Belastingvrij schenken aan kinderen en kleinkinderen
Er zijn verschillende mogelijkheden om belastingvrij te kunnen schenken. U mag jaarlijks €6604,- aan uw kinderen schenken. Voor grootouders geldt dat zij €3.244,- per jaar mogen schenken zonder dat hier belasting over geheven wordt. Dit kan ieder jaar opnieuw.

Daarnaast is het voor ouders mogelijk om eenmalig een groter bedrag aan hun kinderen te schenken. In 2021 is dat €26.881,-. Hiervoor geldt dat de kinderen op dat moment tussen de 18 en 40 jaar moeten zijn en dat er niet eerder een belastingvrij schenkbedrag van deze hoogte gegeven mag zijn.

Schenking voor de aankoop van een woning
Wilt u een woning kopen of verbouwen en krijgt u hiervoor een schenking van uw ouders? Of gaat uw kind een woning kopen en wilt u graag een bijdrage doen door een bedrag te schenken? Dan is het mogelijk om een bedrag tot €105.302 te schenken zonder dat daar schenkbelasting over betaald moet worden. Het is ook voor grootouders mogelijk om dit bedrag te schenken aan kleinkinderen. Wanneer u dit bedrag wilt schenken zitten er echter wel een aantal voorwaarden aan.

  • Het geld moet gebruikt worden om een woning te kopen of om een woning te verbouwen. Het geld mag ook gebruikt worden om de hypotheek of restschuld van een woning af te lossen.
  • Het geld moet uiterlijk voor 2023 gebruikt worden.
  • De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar zijn.
  • Er mag niet eerder een belastingvrije schenking plaats hebben gevonden tussen beide partijen (schenker en ontvanger).
  • Er moet schriftelijk bewijs zijn dat het bedrag van de schenking gebruikt is voor de woning.

Schenking voor een ‘dure’ studie
Ook is het mogelijk om uw kinderen een bedrag te schenken wanneer zij een dure studie gaan doen. Hiervoor moet de studie minstens €20.000,- per jaar kosten, exclusief levensonderhoud. Daarnaast moet er door de notaris vastgelegd worden voor welke studie de schenking bedoeld is en hoe hoog de kosten van het opleidingstraject zijn. Wanneer u een schenking van uw ouders ontvangt voor een studie dan dient u dit bedrag voor 2024 gebruikt te hebben, anders komt het bedrag te vervallen. De maximale hoogte voor een schenking voor een studie is €20.000,-.

Let wel op dat wanneer u kiest om een groter bedrag te schenken (voor bijvoorbeeld het kopen van een woning of de studie), het niet meer mogelijk is om nog eens een schenkingsvrijstelling te krijgen voor een ander doel. U mag namelijk één keer in uw leven één van deze vrijstellingen gebruiken voor een schenking.

Daarnaast moet u er rekening mee houden dat de (groot)ouders gezien worden als één schenker. Wanneer u dus een bedrag krijgt van beide ouders, moet u die schenkingen bij elkaar op tellen. Dit geldt ook wanneer de (groot)ouders gescheiden zijn! Schenkingen aan u en uw partner moet u in de meeste gevallen ook bij elkaar optellen.

Heeft u nog vragen over schenkingen of wilt u bij de aankoop van een woning een schenking gaan gebruiken? Informeer naar de mogelijkheden bij onze makelaar of jurist.

Reacties zijn gesloten.