Alles wat je moet weten over het energielabel!

Alles wat je moet weten over het energielabel!
In een van onze vorige blogs schreven we hoe je jouw woning energiezuiniger en duurzamer kan maken. Een duurzame en energiezuinige woning heeft ook invloed op het energielabel van de woning. Hieronder leggen we uit wat het energielabel precies inhoud en hoe je deze kunt aanvragen.
Wat is een energielabel?
Begin 2015 hebben alle huiseigenaren van de overheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label hangt onder andere samen met het bouwjaar en is bedoeld om het nadenken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning te stimuleren. Wanneer een woning verkocht of verhuurd wordt, moet het voorlopige label definitief gemaakt zijn. Dit kan online en kost enkele euro’s tot enkele tientjes. Wanneer het label niet definitief is bij de verkoop of verhuur kan een boete worden opgelegd van maximaal €405,-.
Benieuwd welk energielabel jouw woning heeft? Hier kun je deze bekijken.
Waarom heeft mijn woning een energielabel nodig?
Wanneer een woning een energielabel heeft kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig is of niet. Dat is van belang, omdat de keuze voor een zuinige woning een lagere energierekening betekent en minder CO2-uitstoot. Een huis is energiezuinig waar het een goede isolatie heeft, dubbel glas, een energiezuinige verwarming en zonnepanelen.
Het energielabel wordt aangegeven met de klasse van de A tot en met G.. Wanneer de woning in de klasse A valt is deze groen en zeer zuinig. Valt de woning in de klasse G dan is dit rood en dus zeer onzuinig.
Maar wat is dan het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel?
Dat is eigenlijk heel simpel, het voorlopige label is een schatting. Dat betekent dat de woning in de praktijk hoger of lager kan scoren. De score is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster, zoals het type huis, de grootte en het bouwjaar en op gegevens van vergelijkbare huizen. Wanneer het huis wordt verkocht moet de koper kunnen zien welk energielabel de woning heeft.
Hoe vraag ik een energielabel aan?
Het aanvragen van een energielabel kan iedereen en gaat in slechts 3 stappen.
Stap 1: Ga naar www.energielabelvoorwoningen.nl; Log in met je DigiD gegevens;
Stap 2: Controleer de gegevens van de woning en pas ze eventueel aan; Selecteer de erkende deskundige die het bewijs gaat controleren. Alders Makelaars werkt samen met de specialist Eric Hensens. Voor slechts €20,- wordt uw label dan geverifieerd.
Stap 3: Verstuur de gegevens & Ontvang het energielabel (de registratie gaat automatisch).
Is er ook een energielabel voor verhuur ?
Voor huurwoningen gelden energie-indexen. De woningen krijgen een score van 1 tot en met 5. Hoe lager het getal, hoe energiezuiniger de woning. Deze index wordt meegeteld in het puntensysteem dat bepaald wat de maximumhuur is die gevraagd mag worden voor de woning. Wanneer een woning energiezuinig is geldt een hoger huurtarief. De huurder heeft recht op een energielabel als ze een andere woning gaan huren.
Wil jij je woning energiezuiniger maken? Alders Makelaars heeft een aantal tips voor je op een rijtje gezet.