Alles wat je als starter moet weten!

Alles wat je als starter moet weten!

Alles wat je als starter moet weten!

Door: Alders | 13 januari 2021 | Reacties (0)
Tags: Hypotheek, Verhuizen

Het afgelopen jaar schreven wij meerdere blogs over het kopen van een woning als starter. In deze blog belichten wij nog een keer de belangrijkste punten die je als starter moet weten over het aanvragen van een hypotheek en over het kopen van een woning als starter. Lees je mee?

Overdrachtsbelasting
Vanaf 2021 is het voor starters iets makkelijker geworden om een woning te kopen. De overdrachtsbelasting voor starters tussen de 18 en 35 jaar is verlaagd naar 0%. Ben je ouder dan 35 of is het je tweede woning? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Voor meer informatie kan je onze blog hierover lezen.

Hypotheek aanvragen
Het is best spannend om voor het eerst op hypotheekgesprek te gaan, want kan je wel genoeg lenen? Wat willen ze allemaal van je weten? En wat komt er allemaal bij kijken. Je maximale hypotheek hangt van veel verschillende factoren af. Denk bijvoorbeeld aan inkomen, financiële situatie, hypotheekrente en de looptijd.

Er zijn zoveel verschillende geldverstrekkers dat je misschien ook niet weet waar je het beste een hypotheek kan afsluiten. Daarom is het heel verstandig om naar een onafhankelijke hypotheekadviseur te gaan, zoals onze hypotheekadviseur in deze blog uitlegt.

Prinsjesdag 2020
Tijdens Prinsjesdag 2020 kregen we te horen dat het kabinet bezig is om het kopen van een woning makkelijker te maken voor starters. Zo kwamen ze met de verlaging van de overdrachtsbelasting voor starters, een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen en er wordt extra geld vrijgemaakt voor het bouwen van nieuwe woningen voor starters.

Starterslening
Er zijn veel gemeentes die starters willen stimuleren om een woning te kopen. Daarom bieden zij een starterslening aan. Dit is een aanvulling op je hypotheek. Deze lening kan je alleen aanvragen voor je eerste woning en dit kan ook niet bij elke gemeente. Ben je op zoek naar een woning in de gemeente Midden-Groningen? Dan kan het dat je gebruik kan maken van een starterslening. Dit kan oplopen tot een bedrag van €50.000,-.

Het proces
In 2020 schreven wij ook een blog over het gehele proces van een eerste woning kopen. Het kan namelijk best overweldigend zijn. Met dit stappenplan weet jij precies waar je aan toe bent. Zorg vooral dat je een stabiele situatie hebt voordat je een woning wilt kopen. Heb je nog geen vast contract? Vraag dan bij je werkgever om een intentieverklaring. Koop je een woning samen met je partner? Regel dan jullie financiële situatie goed. Bedenk ook dat er naast de koopsom van de woning nog extra kosten bij op komen.

Verhuizen
Als je het hele proces hebt doorlopen is het eindelijk tijd om te verhuizen. Om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen, kan je hier onze uitgebreide verhuischecklist downloaden.

Wil jij weten wat je kan lenen voor het kopen van je eerste woning? Neem dan contact op met onze hypotheekadviseurs. Ben je jouw droomwoning nog steeds niet tegengekomen? Maak dan een afspraak met één van onze aankoopmakelaars!

Reacties zijn gesloten.