8 tips om de dure decembermaand goedkoper door te komen

8 tips om de dure decembermaand goedkoper door te komen

8 tips om de dure decembermaand goedkoper door te komen

Door: Alders | 20 december 2019 | Reacties (0)
Tags: Adventskalender

Tegenwoordig vieren we niet één keer Sinterklaas en kerst, maar vieren we het met onze vrienden, het hele voetbalteam, de buurt en het gezin. Naast deze uitgaven en de uitgaven voor het kerstdiner, waarbij de hele familie gezellig komt eten en de schoencadeautjes van de kinderen geef je in de maand december toch vaak meer uit dan gepland. Omdat december daarom vaak de duurste maand is, geeft vandaag onze financiële afdeling jou dé tips om deze maand te besparen op je maandlasten. Onze financieel adviseur Leonie deelt ze graag met je.

Tips om tijdens de feestdagen te besparen
Inmiddels staat de kerst alweer voor de deur. Heb jij nog geen cadeaus in huis dit jaar? Lees dan snel deze tips en weet hoe jij dit jaar kunt besparen op je uitgaven.  

Tip 1. Breng je uitgaven in kaart
Vaak houd je niet bij welke uitgaven je doet en vergeet je soms waaraan je het geld uitgeeft. Hierdoor ga je minder bewust om met geld en heb je geen inzicht in je uitgavepatroon. Begin daarom met het in kaart brengen van de uitgaven die je normaliter zou doen. Zo kun je kijken wat je al uitgeeft en hoeveel ruimte er vervolgens voor de december uitgaven is of dat er bespaard moet worden. Je kunt je uitgaven bijhouden in een huishoudboekje. Bekijk ook eens waar je deze maand zou kunnen besparen om meer over te houden voor de feestdagen. Eet je bijvoorbeeld elke zaterdag patat van de cafetaria of elke vrijdag een broodje van de bakker? Dan kan het slim zijn om dat deze maand even over te slaan. 

Tip 2 Maak vooraf een boodschappenlijstje voor de cadeaus
Laat je niet verleiden door mooi ingerichte winkels en kerstkortingen waardoor je aankopen gaat doen die je eigenlijk niet echt nodig hebt. Stel van te voren een lijstje op met alles wat je nodig hebt. Wijk niet van dit lijstje af en stel er eventueel een budget vast. Zo geef jij niet te veel uit aan cadeaus dit jaar. Laat je ook zeker niet verleiden door acties zoals 2+1 gratis, wanneer je het niet nodig hebt, hoe voordelig de aanbieding ook lijkt. Koop je iets in de aanbieding? Check dan goed of de prijs wel echt voordeliger is. Rondom de kerstdagen wordt veel gestunt met prijzen, waardoor je denkt dat je iets in de aanbieding koopt, maar wat in de maand januari net zo duur blijkt te zijn.

Tip 3 Vergelijk de prijzen
Heb je een cadeau op het oog voor je kinderen of partner? Vergelijk dan eens de prijzen hiervan online. Soms hebben webshops een goede aanbieding en kun je het beter online bestellen dan in de winkel kopen. Je kunt natuurlijk ook eens op Marktplaats kijken, hierdoor bespaar je nog meer op de cadeaus. Of maak zelf een cadeau! Zo wordt het duurzaam, uniek en creatief. Kom je gedurende het jaar een cadeau tegen? Schaf deze dan aan en bewaar hem op een goede plek. Zo kun je profiteren van aanbiedingen en spreid je jouw uitgaven over het gehele jaar en komen niet alle kosten in december. Een extra tip om geld te besparen is om thuis te eten met kerst in plaats van uit eten gaan. Diverse supermarkten hebben rond de feestdagen verschillende kerstaanbiedingen om een heerlijk en goedkoop kerstmenu op tafel te zetten. Of maak gebruik van de door ons samengestelde menu’s! Oh en vergeet natuurlijk de uitverkoop niet. Zo kun je jouw kerstoutfit voor volgend jaar alvast voor een prikkie scoren.

Tip 4 Ga voor een minimalistische kerst
Minimalistisch is tegenwoordig zeker niet meer saai. Je zoekt juist uit wat je het belangrijkste vindt en de rest laat je weg. Zo kom je echt tot de kern tijdens de feestdagen. Staat er een uitstapje met de hele familie tijdens de kerstdagen op de planning? Dan hoeft dit helemaal niet duur te zijn. Wat dacht je van een fijne wandeling in de duinen of het bos? Of zet een speurtocht uit voor het hele gezin. Goedkoop, gezond en leuk!

Tips voor het einde van het jaar
Aan het einde van het jaar is het mogelijk om onder andere te wisselen van zorgverzekeraar. Dit is daarom een goed moment om eens kritisch te kijken naar de kosten voor je verzekeringen en hypotheek. Vaak kan hier behoorlijk wat op bespaard worden, waardoor je het komende jaar weer meer overhoudt. Waarop je kunt besparen en hoe je dat doet vertellen we je graag.

Tip 5  Kijk naar de hoogte van je hypotheek
De grootste uitgave van elk huishouden is de hypotheek. Wanneer je hierop bespaard kan dit daarom al aardig wat geld in de maand schelen. Daarom kan het voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten naar een lagere rente of andere aanbieder. Zeker met het huidige lage rentepercentage kan dit interessant zijn. Wil jij hier meer over weten? Maak dan een afspraak met onze hypotheekadviseur en bekijk hoeveel jij per maand kunt besparen. Daarnaast is het ook mogelijk om een deel van je hypotheek vroegtijdig af te lossen. Hierdoor bespaar je op je maandelijkse woonlasten voor het komende jaar. Wil jij weten of het voor jou slim is om af te lossen? Wij kijken graag met je mee en helpen je verder.

Tip 6 Kijk kritisch naar je verzekeringen
Tot 1 januari heb je de tijd om te wisselen van zorgverzekering. De maand december is daarom een goed moment om de balans op te maken en te kijken naar je huidige uitgaven voor de zorgverzekering en de premies van andere zorgverzekeraars. Kijk ook naar de aanvullende verzekeringen die je komend jaar kunt gebruiken. Maak hierna de keuze of het voordeliger is om bij je zorgverzekeraar te blijven of toch te wisselen. Daarnaast is het ook belangrijk om goed te kijken naar de mogelijke zorgtoeslag die je ontvangt.

Als je dan toch bezig bent met vergelijken kun je beter meteen al je verzekeringen op een rijtje zetten. Kun je bijvoorbeeld geld besparen op je autoverzekering, inboedelverzekering of je reisverzekering? Dit kan op jaarbasis veel schelen en zo bespaar je niet alleen in december, maar het hele jaar! Goed begin toch? Naast je verzekeringen kun je ook besparen op je abonnementen. Wat dacht je van je telefoonabonnement? Of je televisie en internetabonnement? Soms is het voordeliger om dit te combineren en ontvang je vervolgens mooie kortingen.

Tip 7 Bespaar op je energierekening
Wist jij dat je door te wisselen van energieleverancier soms wel honderden euro’s per jaar kunt besparen? Tegenwoordig is het eenvoudig om online alle leveranciers te vergelijken en te bekijken wat voor jou het voordeligste is. Met een paar simpele stappen kun je al overstappen. Wist je trouwens dat je ook kunt besparen op je energierekening door te investeren in de duurzaamheid van je woning? Dit levert vaak meer op dan spaargeld op een spaarrekening te zetten. Wil jij weten of je hiervoor een subsidie of lening kunt aanvragen? Onze financieel adviseurs informeren je hier graag over.

Tip 8 Spaar het geld dat je bespaard
Stel een doel in waar het geld heen gaat dat je deze maand bespaart. Wil je graag een keer met zijn allen op vakantie of de badkamer verbouwen? Met de besparingen in deze maand komt dat doel hopelijk weer wat dichterbij.

Met deze tips kun je dus zowel in december als tijdens het komende jaar veel geld besparen. Wil jij hier nou meer van weten dan kun je altijd bij ons binnenlopen voor advies! We wensen jullie voordelige en gezellige decemberdagen!

Reacties zijn gesloten.