Direct naar de inhoud.
Maak een afspraak

7 zaken waar je niet achter wilt komen na het tekenen van het koopcontract

Stel je voor: je hebt net dé woning van je dromen gekocht en bent door het dolle heen! Nu kan het inrichten, verbouwen en inpakken beginnen. Maar wat nou als je er na de overdracht achter komt dat de vaatwasser kapot is, de verkopers de dure raambekleding mee hebben genomen of je geplande verbouwing helemaal niet mag? Dit wil je natuurlijk niet horen wanneer je jouw droomhuis hebt gekocht. Alders Makelaars heeft zeven tips op een rijtje gezet, zodat dit jou niet overkomt. Zo ga jij goed voorbereid de koop van jouw droomwoning aan.

1.In de lijst van zaken staat dat alle raamdecoratie achter blijft, maar na de passering blijkt dat de verkoper dit toch heeft meegenomen.
Een huis wordt geleverd met alle bestanddelen erbij. Deze bestanddelen zitten vast aan het huis of de grond, zoals een schuur, carport, bomen, een c.v.-installatie of een inbouwkeuken. Soms wordt een huis verkocht inclusief roerende zaken, dus inclusief zaken die geen onderdeel van het huis uitmaken. Denk daarbij aan zaken als vloeren, zonwering binnen en buiten, losse keukenapparatuur, gordijnrails, een tuinhuisje of de brievenbus. Deze zaken worden vaak vermeld in een zogenaamde lijst van zaken. Zorg dat je tijdens de eindinspectie goed checkt of alle zaken nog aanwezig zijn zodat je geen kosten moet maken waar je vooraf niet vanuit was gegaan.

2. Ik heb mijn droomwoning gekocht, maar nu blijkt dat er nog een rechtszaak over de woning te lopen.
Meestal verkoopt de verkoper de woning aan jou en daarna is het jouw eigendom. Maar soms is het ingewikkelder. Bijvoorbeeld in het geval van een scheiding of als je een huis uit een erfenis koopt. Daarnaast kan het ook zijn dat er nog een rechtszaak over de woning of over dingen in de directe omgeving loopt. Vraag de verkoper hiernaar voor de koop van de woning. De verkoper is namelijk verplicht om je te informeren over dit soort zaken.

3. Yes! Ik heb mijn droomwoning gekocht, maar kom er nu pas achter dat er een kroeg achter de woning zit.
Met veel enthousiasme heb jij het koopcontract getekend en je rijdt nog een keer door jouw nieuwe straat heen. Dan zie je ineens dat er in de straat achter de woning een kroeg zit die goed bezocht wordt tijdens de weekenden. Daar gaan de rustige Netflix en chill zaterdagavondjes. Om dit te voorkomen moet je vooraf goed onderzoek doen naar de buurt waar de woning staat. Rijd er een aantal keren door heen op verschillende tijdstippen en bekijk de omgeving bijvoorbeeld via Google Maps. Zoek ook online wat er over de buurt te vinden is, bijvoorbeeld of er voor de woning gebouwd gaat worden door de gemeente.

4. Wij hebben het koopcontact getekend, maar er is een partij die meer heeft geboden en de woning is aan hun verkocht.
Zorg ervoor dat je na het tekenen de koopovereenkomst laat inschrijven bij het Kadaster. Dit voorkomt dat de verkoper de woning aan iemand anders kan leveren die een hoger bod doet. De verkoper krijgt niet de mogelijkheid om de woning te leveren aan een andere partij. De notaris wordt namelijk verzocht de akte van levering te passeren en in te schrijven en ziet dan dat de koopovereenkomst al is ingeschreven in het Kadaster. Daarnaast beschermt de inschrijving bij het Kadaster je voor mogelijke beslaglegging op de woning. Bijvoorbeeld wanneer de verkoper schulden heeft. Heb je de koopovereenkomst niet ingeschreven bij het kadaster dan kan er beslag op de woning worden gelegd waardoor de woning niet meer gepasseerd kan worden.

5. De verkoper weigert mee te werken aan de overdracht van de woning.
Heb je een woning gekocht, maar wil de verkoper zonder goede reden niet meer meewerken aan de overdracht? Dan zijn er twee opties mogelijk. Stel allereerst een termijn waarbinnen de wederpartij de afspraak alsnog dient na te komen. Dit gebeurt met een ingebrekestelling. Verleent de verkoper na deze termijn ook geen medewerking dan is hij juridisch gezien in ‘verzuim’. Is dit het geval? Dan kun je ervoor kiezen de koopovereenkomst te ontbinden en aanspraak te maken op de contractuele boete van 10% en eventueel nog een schadevergoeding. Bij de tweede optie wordt er nakoming gevorderd. Als de verkoper niet vrijwillig meewerkt, dan kan de koper de rechter verzoeken om de wederpartij te verplichten tot levering van de woning met een straf van een dwangsom voor elke dag dat hij niet meewerkt.

6. De vaatwasser blijkt na de koop kapot te zijn.

Na het tekenen van de koopovereenkomst is overeengekomen dat de koper de woning koopt in de staat waarin het zich bevindt ten tijde van het aangaan van de koopovereenkomst. Iedere koper heeft een onderzoeksplicht en moet nagaan of de zaak aan de door hem te stellen eisen voldoet. Heeft de koper onderzoek gedaan, maar blijkt er tijdens de eigendomsoverdracht toch sprake te zijn van een gebrek dat een normaal gebruik in de weg staat? Dan kan de verkoper daar in principe op worden aangesproken. De verkoper is verplicht om een zaak te leveren die de eigenschappen bezit voor een normaal gebruik ervan. Dit geldt in beginsel ook voor de mee verkochte (roerende) zaken, zoals een vaatwasser. Ook hierbij moet de verkoper de koper informeren over aanwezige gebreken die het normale gebruik belemmeren.

7. De geplande verbouwing mag niet uitgevoerd worden.

Stel je hebt een woning gevonden, maar om er jouw droomwoning van de maken moet er nog wel het een en ander verbouwd worden. Voordat de koop rond is kun je al een hoop voorwerk doen. Zoals het uitzoeken van de vergunningen hiervoor. Zo kom je er niet na de koop achter dat de verbouwing helemaal niet is toegestaan. En zijn namelijk verschillende gemeenteregels en eisen aan monumentale status van panden. Wist je dat je online veel aanvragen voor vergunningen terug kunt vinden? Zo kun je altijd kijken welke vergunningen er al aangevraagd zijn voor jouw nieuwe woning en kom je niet voor verassingen te staan. Schakel eventueel de hulp van een aankoopmakelaar hiervoor in.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je een woning koopt en de vorige eigenaren een verbouwing hebben uitgevoerd, terwijl ze hier geen vergunningen voor hadden. In dit geval kan het zijn dat de verbouwing weer ongedaan moet worden gemaakt van de gemeente. Zorg dat je dit van te voren dus goed navraagt bij de verkopend makelaar. Wil je zeker weten dat de verkoper de verbouwing goed heeft uitgevoerd? Zorg dan voor een bouwtechnische keuring.

Wil jij jouw droomwoning kopen zonder problemen of vervelende verassingen? Schakel dan een aankoopmakelaar van Alders Makelaars in.