7 x Duurzame woontrends voor iedereen

7 x Duurzame woontrends voor iedereen

7 x Duurzame woontrends voor iedereen

Door: Alders | 10 oktober 2019 | Reacties (0)
Tags: Duurzaam wonen, Nieuws

Wist je dat de CO2 uitstoot van alle huishoudens in het tweede kwartaal van 2019 met bijna 13 procent is gestegen ten opzichte van 2018? Woningen en bedrijfspanden werden het afgelopen kwartaal, mede door het koude weer, extra verwarmt met aardgas. De CO2 uitstoot van huishoudens bedroeg ruimt 18 procent van het totaal. Met deze stijgende cijfers valt er dus nog veel te behalen op het gebied van duurzaamheid. Maar de eerste stappen zijn en worden al genomen, want er is erg veel mogelijk en het kan al met een klein budget. Want duurzaam wonen is niet duur wonen. Vandaag, op de dag van de duurzaamheid hebben we een aantal duurzame woontrends en tips die voor iedereen te realiseren zijn.

  1. Slimme apparatuur
    Slimme apparaten helpen ons om duurzamer te leven. Voorbeelden van slimme apparaten zijn onder andere een slimme thermostaat, slimme stekkers of een app die alle lampen thuis kan besturen. Op deze manieren communiceert het huis met de bewoners en gaat er minder ongebruikte stroom verloren. Om helemaal duurzaam bezig te zijn kun je deze apparaten natuurlijk op groene stroom aansluiten.
  2. All-electric wonen
    Nederland gaat van het aardgas af en daarom is het goed om te kijken naar alternatieven. Alle alternatieven hebben zijn eigen voor- en nadelen. Een mogelijke oplossing is all-electric wonen. Hierbij gebeurt alles in huis elektrisch. Er is dan een warmtepomp aanwezig in plaats van een cv-ketel. Wil je voor deze duurzame oplossing gaan? Zorg er dan wel voor dat de woning voldoet aan de hiervoor gestelde eisen. Er zijn ook wijken die hier al op inspelen, dit zijn de zogenaamde gasloze wijken. Een andere optie is om gebruik te gaan maken van groene gassen, zoals waterstof. Wanneer waterstof verbrandt komt er veel energie vrij en ontstaat er water als verbrandingsproduct. Hierdoor worden er geen broeikasgassen uitgestoten en is het dus een schone brandstof. Een ander voordeel aan waterstof is dat het een opslagmiddel voor energie kan zijn. Wanneer windmolens en zonnepanelen te veel elektriciteit produceren kan dit tijdelijk worden opgeslagen in waterstof om op een later moment weer te benutten.
  3. Ontspullen en recyclen
    De hele zolder vol, kasten die uitpuilen, een garage als opslag, we hebben als Nederlanders veel spullen. Soms té veel. Een trend die daar een goede invloed op heeft is het ontspullen. En dan is het niet de bedoeling dat je alle spullen die je niet meer gebruikt zo bij het grofvuil zet. Nee, ga voor een duurzame oplossing en maak gebruik van kringloopwinkels, speelgoedbanken en andere initiatieven die hierop inspelen. Daarnaast kun je iets wat je niet veel meer gebruikt ook zelf nieuw leven inblazen door het een andere functie te geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van het omtoveren van een houten kist tot opbergbankje? Of van een oude hanglamp een staande lamp te maken. Daarnaast doen we ook steeds meer aan hergebruiken. Zo maken we bijvoorbeeld accessoires en meubels van afval met een 3D printer. Daarnaast is er ook het begrip multidisiplinair gebruik. Hierbij kan je kosteloos een andere look en feel aan je woning kan geven. Zo kun je de woonkamer makkelijk omtoveren tot werkkamer en andersom, zonder dat het rommelig oogt. Ben je toch nog opzoek naar een nieuwe kast, stoel of tafel. Je kunt dan natuurlijk ook kiezen voor duurzame materialen of iets uit een tweedehandswinkel.
  4. Warmtepomp
    In onder andere nieuwbouwhuizen wordt al gebruik gemaakt van een warmtepomp. Warmtepompen kunnen over een lange periode een woning heel constant verwarmen. Ze komen het beste tot hun recht in een huis wat goed geïsoleerd is. In een huis met Cv-ketel en traditionele radiatoren verlaag je de thermostaat in de nacht. Bij een warmtepomp houd je de temperatuur liefst redelijk constant en gelijkmatig. Een warmtepomp draait daarom het beste als het zijn warmte af kan geven via zogenaamde laagtemperatuur verwarming. Behalve je huis verwarmen, kan een warmtepomp ook verkoeling brengen in de woning. Daarnaast verlaagt een warmtepomp CO2-uitstoot enorm. Het verbruikt relatief weinig elektriciteit, maar genereert veel warmte.
  5. Groenvoorziening
    Haal het maximale uit je tuin of terras. Bomen zijn een ideale natuurlijke thermostaat. In de zomer zorgen bladeren ervoor dat de woning lekker koel blijft en in de winter late de ‘kale’ takken de zon juist meer door waardoor het warmen wordt in huis. Daarnaast zorgen bomen en planten voor meer zuurstof, iets wat de CO²-uitstoot weer kan compenseren.
  6. Zonnepanelen
    Tegenwoordig zie je steeds meer woningen voorzien van zonnepanelen op het dak of in de tuin. Wie denkt dat zonnepanelen erg duur zijn heeft het fout. Tegenwoordig komen er veel regionale zonnepanelen projecten waar iedereen gebruik van kan maken en kun je zelfs zonnepanelen leasen. Daarnaast worden zonnepanelen steeds populairder en de prijzen dalen hierdoor. Verdiep je goed in de investerings- en besparingsmogelijkheden van de panelen.
  7. Inspiratie opdoen?
    Wil jij jouw huis ook gaan verduurzamen zet dan 2 en 9 november in je agenda. Op deze dagen is het Nationale Duurzame Huizen Route. Tijdens deze dagen kun jij je laten inspireren en alles leren over het verduurzamen van je woning of verbouwen en energiebesparende mogelijkheden. De deelnemende huiseigenaren vertellen je alles hierover en delen hun ervaringen uit de eerste hand.

Wil jij je woning verduurzamen of energiebesparende maatregelen treffen? Maak dan eens een afspraak met onze financieel adviseurs. Er zijn veel mogelijkheden omtrent de financiering van verduurzaming. Onze adviseurs kijken graag wat er voor jou mogelijk is. Ben jij al bezig met het verduurzamen van je woning? Zo ja, welke tips heb jij voor mensen die ook willen verduurzamen?

Reacties zijn gesloten.